Doplnění výstavy ke 100. výročí založení Československa – Milevské muzeum

Od sobotního odpoledne 19. května je v Milevském muzeu otevřena výstava nazvaná Konec i začátek. Přináší pohled do doby, kdy končila rakousko-uherská monarchie a rodilo se samostatné Československo. Návštěvníci uvidí vojenskou část, která zachycuje zbraně, uniformy i nejrůznější dokumenty z první světové války. Třeba plakát, který zve na přednášku o výživě v době války a vyzývá k domácímu chovu králíků. Fotografie přímo ze dnů, kdy se rodila republika, se v Milevsku nedochovaly. V dobových kronikách se mluví o převratu. Zato je na výstavě zachyceno shromáždění na milevském náměstí z 16. května 1918, kdy se slavilo 50. výročí položení základního kamene Národního divadla a to se změnilo v národní slavnost. Milevsko tehdy mělo jen něco přes tři tisíce obyvatel, na náměstí ale byla hlava na hlavě.

 

Pro další část výstavy zapůjčila exponáty sběratelka Milena Drtinová, která na vernisáži připomněla, že tehdy dámy byly dámami. Její sbírka obsahuje kabelky, kloboučky, vějíře, pudřenky a další spoustu kouzelných předmětů včetně například památníků. Jak Milena Drtinová podotkla, v době mobilů už mládež nejspíš vůbec netuší, co to památník byl.

Za zmínku stojí například figuríny svatební dvojice. „Teprve od svatby anglické královny Viktorie se začaly nevěsty po jejím vzoru oblékat do bílé barvy. Do té doby nosily tmavěmodré nebo černé slavnostní šaty,“ uvedla Milena Drtinová. Ženich má na klopě červenobílou stužku. To byly národní barvy až do roku 1920, kdy přibyla ještě modrá a vznikla trikolora.

Ředitel muzea Vladimír Šindelář připoutal pozornost k přilbě francouzských tankistů, která je vzácná tím, že v roce 1916 vyjely poprvé na bitevní pole tanky. Rovněž čapka strážního praporu rakouského námořnictva, které sloužilo v Terstu, je unikátní. Stejně jako první samopal – italská zbraň Villar Perosa. Původně byl historický samopal se dvěma hlavněmi určen do letadel, ale pak se začal zavěšovat na popruhu na vojáky a ti získali daleko účinnější střelnou zbraň. Ředitel ukázal také sbírku zákonů, kterou byla Československá republika vyhlášena. Knihu Milevské muzeum získalo teprve den před zahájením výstavy. Připomněl, že pro český národ byly ve 20. století osudové osmičkové roky – 1918, 1938, 1948 a 1968. „Dá se říct, že jen do roku 1939 se nám vládlo z Prahy. Pak už nám vládli z Berlína, potom z Moskvy a teď z Bruselu,“ poznamenal Vladimír Šindelář s dovětkem, že snad si i potomci budou republiky vážit. Na vernisáži byl hostem místostarosta města Martin Třeštík a ten citoval prvního československého prezidenta Masaryka, který řekl: „Pamatujte, že státy se udržují na ideálech, na kterých vznikaly.“ Což v případě Československa byla humanita, spravedlnost a demokracie. Místostarosta řekl, že by si přál, aby současníci i budoucí generace tyto ideály vyznávali.

 

Výstava v Milevském muzeu potrvá do 2. září a otevřena je kromě pondělků denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

 

Zdroj: http://www.jcted.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*