Muzeum dob dávno minulých – Čimelice 2019

Hezký dobrý den!

Děkuji všem, kteří jste zavítali na mé stránky. Pro ty, kteří mě neznají bych se ráda představila, jmenuji se Milena Drtinová a  ráda bych se s Vámi podělila o svou sbírku předmětů z let našich babiček a prababiček. Výstava je určena především pro ženy, ale věřím, že i muži najdou v mé sbírce předměty, které potěší jejich oko, o čemž svědčí kladné hodnocení výstav i z mužských řad.

 

Vážení čtenáři,

 

ráda bych všem milovníkům dob dávno minulých a mým příznivcům sdělila, že jsem se v letošním roce rozhodla přestěhovat Muzeum dob dávno minulých z města Písku do města Čimelice. K tomuto rozhodnutí mě vedlo hned několik důvodů současně. Jednak jsou pro mě Čimelice srdeční záležitostí, každopádně je mi bližší i pronájem v prostorách knížete Schwarzenberga krásou svých klenutí, nostalgií a nádhernou historií starého domu, téměř sousedícího se zámečkem Čimelice a jeho nádhernou zahradou. Lákal mě i výhled na čimelický rybníček a čimelický kostelík, tak-že mému rozhodnutí trvala pouze minuta než jsem řekla-pronájem beru-

Rozhodla jsem se také částečně změnit muzejní exponáty, ale zůstala jsem věrná původnímu názvu mých výstav – „Dvě tváře ženy“. Muzeum je rozděleno nejen virtuálně, ale dokonce i chodbou na dvě samostatné velké místnosti. Vlevo najdeme muzeum, které mapuje život dam z vyšších vrstev, včetně nezbytných doplňků- kloboučky, jehlice, brože, památníčky, dobové figuríny , viktoriánské šaty a spodní prádlo, slunečníky a paraplátka, vějíře, dokonce je zde i k vidění dobová ložnice, povlečení a mycí koutek dámy z lepší společnosti.

V interiéru je i kočárek z 19.století, který se jako jeden z mála zachoval s nádhernými ornamenty z proutí a originální boudičkou.

Samozřejmě nemohou v interieru chybět ani dobová zrcadla, nábytek, skleníky, pohovka, křesla, porcelán a tolik oblíbené čajové panenky. Celý interiér doplňují koberce, obrazy a litografie z 19. století. Místnosti jsou osvíceny křišťálovými lustry. A najdeme zde i drahé porcelánové panenky z 19. století, které měly i pravé lidské vlasy a nádherné šaty včetně spodniček a korzetů, dále houpacího koníka s pravými žíněmi a několik postýlek s panenkami z 19. století.

Druhá polovina muzea ukazuje život chudší vrstvy našich předků, můžeme zde vidět obyčejný selský nábytek, selské židle, stoličky, štokrdlata, dřevěné hračky- sáňky, koníčky, kočárky, obyčejné dřevěné postýlky pro panenky, kamna na dřevo a staré smaltované nádobí, které bylo velmi často nádherně zdobeno. Určitě stojí za povšimnutí zmíněná stoletá smaltovaná kamna s romantickými kvítky s bidlem, kde se sušilo prádlo a utěrky a také bylinky. Do kuchyně patřily i hrnce kameninové, slaměné doplňky, litinové pánve a bábovky, lívanečníky a koblížkovníky…..

Nedílnou součástí byly i nádherné kořenky, v tomto případě můžete shlédnout kořenky s motivem pomněnek.

Uprostřed muzea je k vidění nádherná smaltovaná postýlka s dobovým povlečením a nezbytným dětským nočníčkem. Samozřejmě v každé dobové kuchyni byly i krásné dobové kredence s prosklenými dvířky, v mému muzeu jich uvidíte hned několik. K vidění je zde i dobový mycí koutek pro chudší vrstvu a můžete hned mít srovnání v rozdílu mycích souprav našich prapra..biček, v tomto případě obyčejných smaltovaných.

Vzhledem k tomu, že jsem se již několikrát přesvědčila, že moje muzeum zajímá nejen milovníky historie, ale je velmi zajímavé i pro zloděje, musela jsem muzeum opatřit nejen mřížemi z 19. století, ale i moderními kamerami a alarmy. Tak-že nebýt toho, že je mezi námi spousty nenechavců, mohli jsme se kochat pouze starými exponáty.

Muzeum dob dávno minulých Čimelice bude otevřeno po celkové rekonstrukci prostor a provoz bude zahájen dne 1/5/2019. Návštěvníci mohou muzeum shlédnout po dohodě dne a času na tel.: 602557188. sběratelka Milena Drtinová

To vše a mnoho dalšího si budete moci prohlédnout u nás, v muzeu ,,Dob dávných a minulých‘‘, které se nachází v úžasném domě s klenbami a dobovou atmosférou v samotném srdci malebného městečka Čimelice. 

 

Více informací se dozvíte na www.dvetvarezeny.cz

Facebook: www.facebook.com/dvetvarezeny/

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*